Naar onderdeel 8 tot 11 jaarNaar onderdeel 11 tot 14 jaarNaar onderdeel 14 tot 18 jaarNaar onderdeel voor volwassenen
14 tot 18 jaar kindermishandeling

Interview met Sarah (16), seksueel misbruikt

Sarah heeft het verhaal ‘Kom maar’ geschreven, waarin zij het misbruik op indringende manier beschrijft.

Per e-mail vertelt ze:
Ik zit in 5 havo en hou van uitgaan, shoppen, films kijken en verhalen schrijven. Ik ben enig kind en woon thuis bij mijn moeder. Mijn vader heb ik nooit gekend, hij is nooit in mijn leven geweest. Om wat bij te verdienen werk ik in een supermarkt als caissière.
Van mijn zesde tot mijn elfde ben ik seksueel misbruikt door mijn oppas. Het begon met spelletjes in bad of op bed. Later werd het misbruik steeds erger.

Had je zelf door dat er iets gebeurde dat niet hoorde?
Nee, ik had geen enkel mannelijk voorbeeld in mijn leven, dus ik kon het nergens mee vergelijken.
Ik durfde me daardoor ook niet te verzetten of er met anderen over te praten.

Hoe is het misbruik gestopt?
Op een gegeven moment vroeg mijn moeder of de oppas wel eens rare spelletjes met mij deed. Ik zei ‘ja’ en vertelde wat er gebeurde. Daarna mocht ik niet meer naar hem toe.

Had je moeder iets aan je gemerkt?
Nee, maar een kennis van die oppas had mijn moeder voor hem gewaarschuwd. Zo is het balletje gaan rollen.

Wat is er met hem gebeurd?
Mijn moeder heeft hem aangeklaagd. Ik ben verhoord en hij is ondervraagd. Hij is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Hij leeft gewoon door en woont in dezelfde stad als ik. Gelukkig gaat niemand die ik ken nog met hem om en kom ik hem bijna nooit tegen, want dat is erg pijnlijk.

Heb je ook hulp gezocht?
Ja, mijn moeder en ik hebben allebei therapie gehad bij de RIAGG. Later bleek dat ik nog steeds klachten had. Ik was helemaal óp van binnen, het vrat aan me. Daarom heb ik zelf nog gesprekken met een particuliere psychologe gehad. Toen het beter met me ging kon ik daarmee stoppen.

Op welke manier heeft het misbruik je leven beïnvloed?
Voordat ik naar de psychologe ging kon ik slecht slapen en lag mijn hele leven flink overhoop. Als ik eraan terugdenk word ik misselijk en naar van binnen. Wat ik met deze man ervaren heb, staat in mijn geheugen gegrift.

Wat zou je anderen in dezelfde situatie aan willen raden?
Als je nog klein bent, weet je niet wat wel en niet hoort. Maar als je iets vervelend vindt kun je het wel aan andere mensen vertellen. Dan kom je er vanzelf achter of er misschien iets niet klopt. Dan kun je het stoppen. Want als jij iets niet prettig vindt, is het fout. Dan hoort het niet. Nooit.

• Naar het verhaalFoto: Ton Spruyt

Foto: Ton Spruyt
• Terug • Over deze site• Sitemap