Naar onderdeel 8 tot 11 jaarNaar onderdeel 11 tot 14 jaarNaar onderdeel 14 tot 18 jaarNaar onderdeel voor volwassenen
11 tot 14 jaar kindermishandeling

Een verhaal over psychische mishandeling

Nadia kijkt afwezig uit het raam. Ze houden een kringgesprek, maar ze is er niet bij met haar hoofd. 'Hé Nadia, zeg ook eens wat', giechelt Esma. Nadia begint te lachen en doet weer mee. Nadia is een leuke meid. Veel vriendinnetjes zijn jaloers op haar. 'Maar ze moesten eens weten hoe bang ik ben', denkt ze vaak, 'en hoe rot ik me voel. En nu krijgen we volgende week ook nog die CITO-toets!'

De bel gaat, het is half vier. De school is uit en iedereen stormt naar buiten. 'Nadia kun je mij even helpen de plantjes water te geven?', vraagt juf Myriam. 'Ik wil eigenlijk naar huis want ik moet van mijn vader vier uur huiswerk maken per dag', denkt Nadia, 'maar vooruit dan maar.' Ze kijkt naar buiten en ziet Esma en de anderen wegfietsen. Net als ze de gieter vult, komt de juf naar haar toe. 'Nadia, ik wil even met je praten. Je bent de laatste tijd zo stil. Hoe gaat het met je?' Nadia friemelt nerveus aan haar trui. Eigenlijk wil ze het al heel lang tegen iemand zeggen. Zou ze het nu aan juf Myriam kunnen vertellen?

Dan begint Nadia ineens te praten. 'Ik doe altijd heel erg mijn best: op school, met sporten en thuis. Maar het is nooit goed wat ik doe. Als we bij handbal gelijk spelen, durf ik haast niet naar huis. Mijn vader wordt dan woedend en scheldt me uit. Hij roept: 'Je bent lui en je benut je talenten niet.' Maar echt juf, geloof me, ik doe altijd m'n best.' Juf Myriam heeft inmiddels twee stoelen gepakt en Nadia vertelt verder: 'Hij zegt dat hij altijd alles voor me over heeft, maar dat ik er met m'n pet naar gooi. Een tijdje geleden had ik een zes voor een proefwerk. Hij ging helemaal uit zijn dak en ik mocht niet mee naar de dierentuin. Hij wil dat ik na deze school het vwo ga doen, maar dat haal ik nooit. Hoe moet dat nou straks met die Cito-toets? Als het mavo wordt, mag ik vast niet mee op kamp.

' Nadia heeft heel lang met de juf gepraat over haar vader, die haar zo bang en onzeker maakt. Juf Myriam heeft Nadia gerustgesteld. Ze vertelde dat het wel vaker voorkomt, dat ouders zo doen tegen hun kinderen, maar dat daar wat aan gedaan kan worden. En Nadia maar denken dat ze de enige is met dit probleem! Op school heeft ze nu gelukkig iemand met wie ze erover kan praten.

Foto: Huug Schipper

Verhaal beluisteren
Naar verhaal over Tim
Naar verhaal over Kim
Naar verhaal over Spencer

Heel goed dat Nadia in actie kwam. Ze sprak erover met de juf op school. Die vertelde dat Nadia niet de enige was met zo'n probleem. En dat er iets aan gedaan kan worden. Samen met Nadia zal de juf zoeken naar een oplossing. Als jou zoiets gebeurt, laat je dan ook horen!

• Terug • Over deze site• Sitemap